Online concurrentieanalyse; ontdek waar jouw kansen liggen

Als ondernemer of marketeer wil jij natuurlijk weten waar je kansen liggen op het Internet ten opzichte van jouw (online) concurrenten. Bij Online Leadbox helpen wij jaarlijks tientallen ondernemers met de online concurrentieanalyse waarmee wij hen 100% inzicht geven in de kansen die het Internet hen te bieden heeft. En voor sommigen nog belangrijker; welke stappen er genomen kunnen worden om de concurrent voorbij te gaan op thema’s als Online vindbaarheid, Sociale Media, Website en Conversie.
Maar hoe kom je tot een goede analyse en wat vertelt dit over jouw kansen? Wij hebben daar een methodiek voor ontwikkeld die wij de Online Bedrijfsanalyse noemen. Deze methodiek is een concreet plan met aanbevelingen waarmee jij je concurrentie kunt verslaan. En weet waar je nu staat. De basis onder de bedrijfsanalyse is de online concurrentieanalyse. In dit artikel leggen wij je uit waar je allemaal naar zou kunnen kijken als je meer resultaat wilt met Internet.
Dit onderzoek bestaat uit de volgende onderwerpen en analyses die je wellicht zelf ook kunt gebruiken. Doe je voordeel met onze kennis.
Om online voorsprong te pakken op je online concurrenten zijn in de eerste plaats de inzichten belangrijk die je vertellen waar je nu staat. In onze online bedrijfsanalyse gaan wij daarom altijd in op de volgende vragen waarmee wij een nulmeting organiseren die je vertellen hoe je ervoor staat. De volgende vragen worden behandeld in deze analyse:
Via deze vragen ontwikkelen en onderzoeken wij de kansen voor jouw bedrijf. Door deze vragen zelf te gaan beantwoorden ben jij ook zelf in staat om deze concurrentieanalyse te doen. In de volgende alinea’s werken wij per onderdeel het plan van aanpak uit en krijg je antwoorden op hoe deze onderdelen verder te ontleden.
Uiteraard wil je als ondernemer weten hoe je concurrenten het doen op het gebied van online marketing en is het daarbij belangrijk dat je weet hoe jij ervoor staat ten opzichte van deze concurrenten. Dit begint met een lijst maken van wie je concurrenten in jouw ogen nu eigenlijk zijn. Om het laagdrempelig en behapbaar te houden adviseren wij om minimaal 5 concurrenten te benoemen en maximaal 10.
Je kunt natuurlijk lukraak opsommen wie volgens jou je concurrenten zijn maar het is natuurlijk handiger om hier even goed naar te kijken. Onderbuik is niet altijd waarheid in het online landschap. Deze tips helpen je om te bepalen wie je concurrenten eigenlijk zijn:
Met deze stappen ontwikkel je een mooie targetlijst die je kunt bespreken met je team, collega’s of partners. Als er commitment bestaat op deze lijst heb je een goed uitgangspunt voor het verder ontwikkelen van je online concurrentieanalyse.
Analyseer eens goed wat je concurrenten allemaal doen op het Internet. Welke dingen vallen op in jouw ogen. Welke dingen kun je van ze leren en welke zaken doen ze absoluut verkeerd. Gebruik de volgende tips om te inventariseren hoe je concurrent online presteert.
Wellicht kun je er zelf nog relevante vragen aan toevoegen om het beeld voor jou compleet te maken. Als je met deze analyse bezig bent is het handig om het schematisch aan te pakken waardoor je overzicht krijgt. Gebruik bijvoorbeeld Excel of Google Docs om het overzicht te creëren dat je wilt. Doel hiervan is dat je in één overzicht te zien krijgt welke concurrenten op welke onderdelen goed scoren en waar niet (kans).
Met de lijst van concurrenten in beeld en de analyse hoe zij het op Internet doen kun je nu naar jezelf gaan kijken en deze toevoegen. Op welke onderdelen scoor jij nu al goed ten opzichte van je concurrenten en waar presteer jij nog niet.
Voeg dit overzicht toe in je excel zodat je overzichtelijk hebt op welke kanalen er kansen voor je liggen. Heb je dit afgerond? Dan heb je de uitgangssituatie voor de verdere analyse staan.
Om überhaupt kans te maken op goede rankings in Google is het belangrijk dat je website voorzien is van de goede technische inrichting. Google beoordeelt jouw code en kijkt o.a. naar opbouw van de code, de snelheid van je website, de veiligheid en of hij voorzien is van de juiste metadata. Tips en tools waarmee je het technisch functioneren van je website kunt beoordelen en een vergelijking kunt maken met je concurrentie zijn o.a:
Naast de technische issues is het bijna altijd zo dat een website veel SEO fouten bevat waardoor de vindbaarheid niet tot zijn recht komt. Voorbeelden van dit soort issues zijn bijvoorbeeld het missen van title tags of het ontbreken van meta descriptions, internal links etc. etc.
Weergave uit Agency Analytics
Een handige tool om te inventariseren waar het bij jou, en je concurrenten, allemaal lek is vinden wij Agency Analytics. Deze tool geeft je alle inzichten rondom de fouten in je website en de zaken die je kunt verbeteren. Je kunt hier ook de website van je concurrent checken op fouten. Doe er je voordeel mee.
Hier kun je meestal echt winst halen ten opzichte van je concurrenten. Een gemiddelde website maakt van elke 100 bezoekers zo’n één aanvraag. Stel je eens voor wat het betekent als je dit percentage naar 2% of zelf 5% kunt tillen. Wat zou dat betekenen? Conversie optimalisatie richt zich er op dat deze aanvraagstraat van bezoeker naar gewenste actie zo goed mogelijk verloopt. Wil jij je conversie verbeteren ten opzichte van je concurrenten, bekijk dan hoe het bij jou en hen gesteld is met bijvoorbeeld:
Tip: Deze infographic van Conversion Rate Experts geeft je inspiratie omtrent hoe je conversie te optimaliseren.
Heb je deze vragen voor jezelf beantwoord? Dan heb je een goed beeld van je concurrenten en of zij conversie optimalisatie toepassen op hun website. Doen ze dit in zijn geheel niet dan ligt er een wereld voor je te winnen door met bijvoorbeeld A/B testen aan de slag te gaan. Hiermee kun je zelf de belangrijke pagina’s op je website optimaliseren waardoor je meer conversies realiseert.
A / B testen schematisch weergegeven.
Uiteraard wil je beter gevonden dan je concurrentie op voor jou belangrijke zoekwoorden. In dat kader is het de moeite waard om te zien wie er beter scoren dan jij en waarom dat zo is. Een mooie tool die je helpt om dit inzicht voor jezelf te krijgen is Market Samurai. Deze tool geeft je fantastische inzichten rondom de kansen op je verbeterde vindbaarheid en laat je haarscherp zien op welke keywords concurrenten beter scoren hoe dat komt.
Hier een analyse op het zoekwoord ‘wonen in Arnhem’
Je concurrentie heeft misschien wel uitstekende webteksten staan. Om je concurrenten te analyseren kun je bijvoorbeeld Agency Analytics gebruiken. Wil jij vervolgens zelf je teksten optimaliseren zodat je beter gevonden kunt gaan worden dan is het handig om bijvoorbeeld de plugin van Yoast te gebruiken. Deze is alleen geschikt voor WordPress en geeft je duidelijk aan of je tekst SEO Proof is en hoe het zit met de leesbaarheid. Gebruik je geen WordPress? Dan is Webtexttool een superhandige tool om je webteksten te optimaliseren.
In bovenstaande analyse met Market Samurai zie je niet alleen hoe concurrenten scoren op een zoekwoord dat voor jou belangrijk is. Het vertelt je ook op welke onderdelen jij hen kunt verslaan. Door simpelweg de stappen te volgen en elke onderdeel aan te pakken werk je toe naar een situatie waarmee jij in staat bent om beter te gaan ranken dan je concurrent. Extra zaken die je kunt doen om je ranking te verbeteren zijn bijvoorbeeld:
Adverteren je concurrenten op zoekwoorden waarop jij ook gevonden wilt worden? Dan doen ze dat waarschijnlijk omdat het geld oplevert. Begin eens een te onderzoeken op de twintig meest belangrijke zoekwoorden voor jullie organisatie. En inventariseer hoe ze adverteren. Door dit schematisch aan te pakken creëer je een beeld van wie er adverteren en op wat voor manier. In combinatie met de zoekwoordentool van Google Adwords kun je zo een advertentieplan inrichten dat zich onderscheidt van de concurrentie en zich op een unieke wijze onderscheidt tussen de resultaten in Google Adwords. Je hebt dus in beeld wie er adverteert en op wat voor manier.
Welke advertentie valt je het meeste op?
Sociale Media zijn dé manier om een connectie aan te gaan met je doelgroep. En om natuurlijk je concurrent voorbij te streven. Begin met je lijst van concurrenten en analyseer hen op het aantal fans dat ze hebben en bijvoorbeeld hoeveel likes ze gemiddeld krijgen per post. Deze vragen kun je gebruiken in social media concurrentieanalyse:
Wellicht heb je zelf nog vragen die je hier aan toe wil voegen. Gebruik ze dan in je overzicht. Doel van deze stap is dat je laagdrempelig in beeld krijgt hoe je concurrentie zich verhoudt op Sociale Media en op welke onderdelen jij beter kunt gaan presteren.
Wil je een uitgebreide social media concurrentieanalyse doen? Lees dan eens dit artikel op Frankwatching. Superhandig!
Sociale content heeft twee doelen. Één is natuurlijk je doelgroep en bereik vergroten en twee het activeren van klanten en prospects om (meer) zaken met je te doen. Als je in staat bent om een levendige community te bouwen rondom je merk of bedrijf ben je natuurlijk heel goed bezig. Kijk in je concurrentieanalyse ook eens naar de volgende zaken:
Door deze zaken te analysere kun je van je concurrenten leren en een plan maken om het zelf minimaal en natuurlijk liever beter te gaan doen.
Ja en dan natuurlijk je eigen kansen. Waar liggen die eigenlijk. Laten we beginnen te stellen dat Social Media nooit een overnight succes is. Het is hard werken net als met andere zaken waar je succesvol in wilt zijn. Alles begint wat dat betreft met een goede analyse, een eigen strategie en een flinke dosis creativiteit uiteraard. Ons advies is om de beginfase een bureau aan te haken dat hier resultaten mee behaald voor haar klanten en samen met hun een winnende strategie neer te zetten. Uiteraard is het dan handig als jij je eigen concurrentieanalyse al goed op orde hebt.
Inspiratie nodig? Forbes heeft 100 leuke opties voor je op een rij gezet.
Kennis is macht. Niets vertelt je meer over hoe het met je online prestaties gaat dan de data uit je Google Analytics profiel. Zuivere data is van groot belang om niet op basis van de verkeerde inzichten beslissingen te nemen als het gaat om bijvoorbeeld optimalisatie trajecten voor je website. Check altijd of je data daarom zuiver is en voorkom deze fouten:
SPAM Referals in Google Analytics
Google Analytics geeft je de mogelijkheid om je eigen data te vergelijken met data uit jouw markt. Met deze benchmarks ben je dus in staat om jezelf een goed beeld te verschaffen van hoe jij presteert ten opzichte van je concurrentie. Deze ingebouwde online concurrentieanalyse is wellicht wat te beknopt als je echt keiharde analyses wilt maken. Hoe je dat wel op een goede manier kunt doe lees je bijvoorbeeld op deze blog van digitanalisten.nl
Wat een klus zo’n analyse. Heb je alle onderdelen van je bedrijf onderzocht en vergeleken met je concurrentie? Dan is het handig om een actielijst te maken waarmee je prioriteiten kunt aanbrengen in welke zaken je wilt aanpakken. Liggen er kansen voor jou op SEO en kun je daar je concurrentie makkelijk verslaan? Dan pak je dit eerst aan en werkt verder van boven naar beneden.
Om het je makkelijk te maken heb ik via deze infographic een voorbeeld actielijst voor je gemaakt die je helpt om aan de slag te gaan.
Bekijk hier de infographic met de actielijst.
Online marketing is een vak voor specialisten. Bij Online Leadbox zien we (te) vaak dat een ondernemer of één marketeer alle activiteiten zelf wilt doen. En dat dit bijna nooit de gewenste resultaten levert. Wil je nu eens echt een stap zetten in jouw online marketing en de concurrentie het nakijken geven.
Kom dan met ons gesprek met betrekking tot de online concurrentieanalyse in combinatie met de online bedrijfsanalyse. U weet dan precies hoe u ervoor staat ten opzichte van de concurrentie en welke prioriteiten onze specialisten geven op het gebied van het verbeteren van uw online positionering. Mogen wij u helpen uw concurrenten te verslaan? Kom dan in gesprek en neem contact met ons op.
Knalt met campagnes
This content is blocked. Accept cookies to view the content.
Deze website gebruikt cookies om u de beste ervaring te geven. Ga verder door op 'accepteer cookies' te klikken.