• Hoe doen de top 250 makelaars het Online? Inhoudsopgave: Aanleiding Website Beveiliging Geoptimaliseerd voor mobiel Snelheid van uw website Makelaars in Google Facebookgebruik door makelaars  Overall indruk Relatie tussen online en offline succes Aanleiding Begin Juli 2017 bracht vastgoedactueel.nl de tussentijdse top 250 uit van...

 • Hoe vertaal je als lokale makelaar de inzichten uit online marketing naar praktische voordelen voor je onderneming? Een vraag die ik veel tegenkom bij onze klanten tijdens mijn bezoeken. Het is een begrijpelijke vraag en een relevante behoefte die concreet te vertalen is naar waarde...

 • Bij Online Leadbox helpen wij tientallen organisaties per jaar aan succesvolle leadgeneratie via Facebook. Wat ons betreft behoort Facebook dan ook tot de top 3 drie van beste podia om leads te generen. Het is niet alleen een  perfect platform om de interactie met je...

Top
Online Concurrentie analyse

Online concurrentieanalyse; ontdek waar jouw kansen liggen

Als ondernemer of marketeer wil jij natuurlijk weten waar je kansen liggen op het Internet ten opzichte van jouw (online) concurrenten. Bij Online Leadbox helpen wij jaarlijks tientallen ondernemers met de online concurrentieanalyse waarmee wij hen 100% inzicht geven in de kansen die het Internet hen te bieden heeft. En voor sommigen nog belangrijker; welke stappen er genomen kunnen worden om de concurrent voorbij te gaan op thema’s als Online vindbaarheid, Sociale Media, Website en Conversie.

Maar hoe kom je tot een goede analyse en wat vertelt dit over jouw kansen? Wij hebben daar een methodiek voor ontwikkeld die wij de Online Bedrijfsanalyse noemen. Deze methodiek is een concreet plan met aanbevelingen waarmee jij je concurrentie kunt verslaan. En weet waar je nu staat. De basis onder de bedrijfsanalyse is de online concurrentieanalyse. In dit artikel leggen wij je uit waar je allemaal naar zou kunnen kijken als je meer resultaat wilt met Internet.

Dit onderzoek bestaat uit de volgende onderwerpen en analyses die je wellicht zelf ook kunt gebruiken. Doe je voordeel met onze kennis.

Welke inzichten heb je nodig?

Om online voorsprong te pakken op je online concurrenten zijn in de eerste plaats de inzichten belangrijk die je vertellen waar je nu staat. In onze online bedrijfsanalyse gaan wij daarom altijd in op de volgende vragen waarmee wij een nulmeting organiseren die je vertellen hoe je ervoor staat. De volgende vragen worden behandeld in deze analyse:

1. Jouw concurrentie Online

 1. Hoe doen je concurrenten het in de regio?
 2. Wat voor online kanalen gebruiken zij?
 3. Wat doen ze goed of niet goed? 
 4. Waar liggen jouw kansen?

2. Hoe presteert jouw website

 1. Hoe functioneert je website technisch volgens Google?
 2. Waar zitten errors waardoor je slechter presteert in Google?
 3. Waar liggen conversie optimalisatie punten?

3. Hoe zit het met SEO / SEA

 1. Hoe kan je met jouw website hoger in Google scoren in de online vindbaarheid?
 2. Voldoen de webteksten aan de Google eisen om hoger in de zoekresulaten te scoren?
 3. Waar liggen de SEO kansen ten opzichte van de concurrentie?
 4. Welke kansen liggen er bij Google Adwords?

4. Hoe presteer je op Sociale Media

 1. Hoe zet je social media kanalen in? Kan dat beter? En zo ja wat dan?
 2. Hoe is jouw social content? Waar liggen daar de verbeterpunten?
 3. Waar liggen jouw kansen op social media?

5. Jouw data uit Google Analytics

 1. Wordt de data op jouw website zuiver gemeten?
 2. Hoe presteert je ten opzichte van je concurrentie?

Via deze vragen ontwikkelen en onderzoeken wij de kansen voor jouw bedrijf. Door deze vragen zelf te gaan beantwoorden ben jij ook zelf in staat om deze concurrentieanalyse te doen. In de volgende alinea’s werken wij per onderdeel het plan van aanpak uit en krijg je antwoorden op hoe deze onderdelen verder te ontleden.

1. Jouw concurrentie Online

Hoe doen je concurrenten het in de regio?

Uiteraard wil je als ondernemer weten hoe je concurrenten het doen op het gebied van online marketing en is het daarbij belangrijk dat je weet hoe jij ervoor staat ten opzichte van deze concurrenten. Dit begint met een lijst maken van wie je concurrenten in jouw ogen nu eigenlijk zijn. Om het laagdrempelig en behapbaar te houden adviseren wij om minimaal 5 concurrenten te benoemen en maximaal 10.

Wat voor kanalen gebruiken ze

Je kunt natuurlijk lukraak opsommen wie volgens jou je concurrenten zijn maar het is natuurlijk handiger om hier even goed naar te kijken. Onderbuik is niet altijd waarheid in het online landschap. Deze tips helpen je om te bepalen wie je concurrenten eigenlijk zijn:

 1. Google op de diensten of producten waarop jij wilt concurreren.
 2. Noteer de drie belangrijkste adverteerders op Adwords.
 3. Noteer de drie belangrijkste organische resultaten.
 4. Analyseer deze zes concurrenten op Linkedin, Instagram, Facebook, etc. etc.
 5. Bekijk wat ze posten, hoeveel likes ze gemiddeld krijgen en hoeveel fans ze hebben.

Met deze stappen ontwikkel je een mooie targetlijst die je kunt bespreken met je team, collega’s of partners. Als er commitment bestaat op deze lijst heb je een goed uitgangspunt voor het verder ontwikkelen van je online concurrentieanalyse.

Wat doen ze goed en wat niet

Analyseer eens goed wat je concurrenten allemaal doen op het Internet. Welke dingen vallen op in jouw ogen. Welke dingen kun je van ze leren en welke zaken doen ze absoluut verkeerd. Gebruik de volgende tips om te inventariseren hoe je concurrent online presteert.

 1. Zijn ze vindbaar op belangrijke zoekwoorden?
 2. Adverteren ze op Google Adwords?
 3. Adverteren ze op Sociale Media?
 4. Updaten ze regelmatig op Sociale Media?
 5. Gebruiken ze landingspagina’s achter de advertentie?
 6. Is er veel interactie tussen je concurrent en zijn doelgroep?
 7. Maken ze gebruik van een blog of nieuwspagina?
 8. Hebben ze een nieuwsbrief of zelfs een e-product staan?
 9. Maken ze gebruik van conversietechnieken op de site?

Wellicht kun je er zelf nog relevante vragen aan toevoegen om het beeld voor jou compleet te maken. Als je met deze analyse bezig bent is het handig om het schematisch aan te pakken waardoor je overzicht krijgt. Gebruik bijvoorbeeld Excel of Google Docs om het overzicht te creëren dat je wilt. Doel hiervan is dat je in één overzicht te zien krijgt welke concurrenten op welke onderdelen goed scoren en waar niet (kans).

Waar liggen jouw kansen

Met de lijst van concurrenten in beeld en de analyse hoe zij het op Internet doen kun je nu naar jezelf gaan kijken en deze toevoegen. Op welke onderdelen scoor jij nu al goed ten opzichte van je concurrenten en waar presteer jij nog niet.

Voeg dit overzicht toe in je excel zodat je overzichtelijk hebt op welke kanalen er kansen voor je liggen. Heb je dit afgerond? Dan heb je de uitgangssituatie voor de verdere analyse staan.

2. Hoe presteert jouw website

Hoe functioneert je website technisch volgens Google?

Om überhaupt kans te maken op goede rankings in Google is het belangrijk dat je website voorzien is van de goede technische inrichting. Google beoordeelt jouw code en kijkt o.a. naar opbouw van de code, de snelheid van je website, de veiligheid en of hij voorzien is van de juiste metadata. Tips en tools waarmee je het technisch functioneren van je website kunt beoordelen en een vergelijking kunt maken met je concurrentie zijn o.a:

 1. Gebruikt je website een https: verbinding (groen slotje in browser balk).
 2. Of je gebruikersbeleving goed genoeg is controleer je via Google Insights.
 3. Of je code correct in elkaar zit controleer je via W3 Validiator.
 4. Of je website verkeerde url’s laat indexeren of foutmeldingen heeft check je via Google Webmaster.
Waar zitten errors waardoor je slechter presteert in Google?

Naast de technische issues is het bijna altijd zo dat een website veel SEO fouten bevat waardoor de vindbaarheid niet tot zijn recht komt. Voorbeelden van dit soort issues zijn bijvoorbeeld het missen van title tags of het ontbreken van meta descriptions, internal links etc. etc.

Weergave uit Agency Analytics

Weergave uit Agency Analytics

Een handige tool om te inventariseren waar het bij jou, en je concurrenten, allemaal lek is vinden wij Agency Analytics. Deze tool geeft je alle inzichten rondom de fouten in je website en de zaken die je kunt verbeteren. Je kunt hier ook de website van je concurrent checken op fouten. Doe er je voordeel mee.

Waar liggen conversie optimalisatie punten?

Hier kun je meestal echt winst halen ten opzichte van je concurrenten. Een gemiddelde website maakt van elke 100 bezoekers zo’n één aanvraag. Stel je eens voor wat het betekent als je dit percentage naar 2% of zelf 5% kunt tillen. Wat zou dat betekenen? Conversie optimalisatie richt zich er op dat deze aanvraagstraat van bezoeker naar gewenste actie zo goed mogelijk verloopt. Wil jij je conversie verbeteren ten opzichte van je concurrenten, bekijk dan hoe het bij jou en hen gesteld is met bijvoorbeeld:

 1. Een duidelijke Call To Action op elke pagina van de website.
 2. Een duidelijke contrastkleur voor de belangrijke knop.
 3. Een compact en vriendelijke contactformulier.
 4. De belangrijkste actie op de site altijd in beeld is.
 5. Ben je consistent in kleurgebruik en lettertype op de website.
 6. Zijn betrouwbaarheidsindicatoren op je website ingebouwd.

Tip: Deze infographic van Conversion Rate Experts geeft je inspiratie omtrent hoe je conversie te optimaliseren.

Heb je deze vragen voor jezelf beantwoord? Dan heb je een goed beeld van je concurrenten en of zij conversie optimalisatie toepassen op hun website. Doen ze dit in zijn geheel niet dan ligt er een wereld voor je te winnen door met bijvoorbeeld A/B testen aan de slag te gaan. Hiermee kun je zelf de belangrijke pagina’s op je website optimaliseren waardoor je meer conversies realiseert.

Ab Testen

A / B testen schematisch weergegeven.

3. Hoe zit het met SEO / SEA

Hoe kan je met jouw website hoger in Google scoren?

Uiteraard wil je beter gevonden dan je concurrentie op voor jou belangrijke zoekwoorden. In dat kader is het de moeite waard om te zien wie er beter scoren dan jij en waarom dat zo is. Een mooie tool die je helpt om dit inzicht voor jezelf te krijgen is Market Samurai. Deze tool geeft je fantastische inzichten rondom de kansen op je verbeterde vindbaarheid en laat je haarscherp zien op welke keywords concurrenten beter scoren hoe dat komt.

concurrentieanalyse

Hier een analyse op het zoekwoord ‘wonen in Arnhem’

Voldoen je webteksten aan de eisen om te scoren?

Je concurrentie heeft misschien wel uitstekende webteksten staan. Om je concurrenten te analyseren kun je bijvoorbeeld Agency Analytics gebruiken. Wil jij vervolgens zelf je teksten optimaliseren zodat je beter gevonden kunt gaan worden dan is het handig om bijvoorbeeld de plugin van Yoast te gebruiken. Deze is alleen geschikt voor WordPress en geeft je duidelijk aan of je tekst SEO Proof is en hoe het zit met de leesbaarheid. Gebruik je geen WordPress? Dan is Webtexttool een superhandige tool om je webteksten te optimaliseren.

Waar liggen de SEO kansen ten opzichte van de concurrentie?

In bovenstaande analyse met Market Samurai zie je niet alleen hoe concurrenten scoren op een zoekwoord dat voor jou belangrijk is. Het vertelt je ook op welke onderdelen jij hen kunt verslaan. Door simpelweg de stappen te volgen en elke onderdeel aan te pakken werk je toe naar een situatie waarmee jij in staat bent om beter te gaan ranken dan je concurrent. Extra zaken die je kunt doen om je ranking te verbeteren zijn bijvoorbeeld:

Welke kansen liggen er bij Google Adwords?

Adverteren je concurrenten op zoekwoorden waarop jij ook gevonden wilt worden? Dan doen ze dat waarschijnlijk omdat het geld oplevert. Begin eens een te onderzoeken op de twintig meest belangrijke zoekwoorden voor jullie organisatie. En inventariseer hoe ze adverteren. Door dit schematisch aan te pakken creëer je een beeld van wie er adverteren en op wat voor manier. In combinatie met de zoekwoordentool van Google Adwords kun je zo een advertentieplan inrichten dat zich onderscheidt van de concurrentie en zich op een unieke wijze onderscheidt tussen de resultaten in Google Adwords. Je hebt dus in beeld wie er adverteert en op wat voor manier.

Google Adwords

Welke advertentie valt je het meeste op?

4. Hoe presteer je op Sociale Media

Hoe zet je social media kanalen in t.o.v. je concurrentie?

Sociale Media zijn dé manier om een connectie aan te gaan met je doelgroep. En om natuurlijk je concurrent voorbij te streven. Begin met je lijst van concurrenten en analyseer hen op het aantal fans dat ze hebben en bijvoorbeeld hoeveel likes ze gemiddeld krijgen per post. Deze vragen kun je gebruiken in social media concurrentieanalyse:

 1. Hoeveel fans hebben mijn concurrenten op Sociale Media.
 2. Welke kanalen (Linkedin, Twitter, Instagram, Facebook etc.) zetten zij in.
 3. Hoe vaak plaatsen zij een update op de kanalen.
 4. Hoeveel commitment (like, share, reacties) is er op de post.
 5. Hoe snel reageren ze op vragen van prospects.

Wellicht heb je zelf nog vragen die je hier aan toe wil voegen. Gebruik ze dan in je overzicht. Doel van deze stap is dat je laagdrempelig in beeld krijgt hoe je concurrentie zich verhoudt op Sociale Media en op welke onderdelen jij beter kunt gaan presteren.

Wil je een uitgebreide social media concurrentieanalyse doen? Lees dan eens dit artikel op Frankwatching. Superhandig!

Hoe is jouw social content? 

Sociale content heeft twee doelen. Één is natuurlijk je doelgroep en bereik vergroten en twee het activeren van klanten en prospects om (meer) zaken met je te doen. Als je in staat bent om een levendige community te bouwen rondom je merk of bedrijf ben je natuurlijk heel goed bezig. Kijk in je concurrentieanalyse ook eens naar de volgende zaken:

 1. Hoe vaak plaatst mijn concurrent op Social Media.
 2. Maken ze aparte content voor elke kanaal dat ze gebruiken.
 3. Wat voor thema’s gebruiken ze in hun berichten.
 4. Sluit de content goed aan bij de doelgroep die ze willen bedienen.
 5. Van welke zaken ben je onder de indruk bij je concurrent.

Door deze zaken te analysere kun je van je concurrenten leren en een plan maken om het zelf minimaal en natuurlijk liever beter te gaan doen.

Waar liggen jouw kansen op social media?

Ja en dan natuurlijk je eigen kansen. Waar liggen die eigenlijk. Laten we beginnen te stellen dat Social Media nooit een overnight succes is. Het is hard werken net als met andere zaken waar je succesvol in wilt zijn. Alles begint wat dat betreft met een goede analyse, een eigen strategie en een flinke dosis creativiteit uiteraard. Ons advies is om de beginfase een bureau aan te haken dat hier resultaten mee behaald voor haar klanten en samen met hun een winnende strategie neer te zetten. Uiteraard is het dan handig als jij je eigen concurrentieanalyse al goed op orde hebt.

Inspiratie nodig? Forbes heeft 100 leuke opties voor je op een rij gezet.

5. Data uit Google Analytics

Wordt de data op jouw website zuiver gemeten?

Kennis is macht. Niets vertelt je meer over hoe het met je online prestaties gaat dan de data uit je Google Analytics profiel. Zuivere data is van groot belang om niet op basis van de verkeerde inzichten beslissingen te nemen als het gaat om bijvoorbeeld optimalisatie trajecten voor je website. Check altijd of je data daarom zuiver is en voorkom deze fouten:

 1. Eigen IP adressen niet uitsluiten.
 2. Geen doelen instellen.
 3. Geenverkeer uit landen uitsluiten waar je niet aanwezig wilt zijn.
 4. Het niet uitsluiten van SPAM Referrals die je niet wilt meten.

 

SPAM Referals

SPAM Referals in Google Analytics

Hoe presteert u ten opzichte van uw concurrentie?

Google Analytics geeft je de mogelijkheid om je eigen data te vergelijken met data uit jouw markt. Met deze benchmarks ben je dus in staat om jezelf een goed beeld te verschaffen van hoe jij presteert ten opzichte van je concurrentie. Deze ingebouwde online concurrentieanalyse is wellicht wat te beknopt als je echt keiharde analyses wilt maken. Hoe je dat wel op een goede manier kunt doe lees je bijvoorbeeld op deze blog van digitanalisten.nl

En hoe nu verder; maak een actielijst

Wat een klus zo’n analyse. Heb je alle onderdelen van je bedrijf onderzocht en vergeleken met je concurrentie? Dan is het handig om een actielijst te maken waarmee je prioriteiten kunt aanbrengen in welke zaken je wilt aanpakken. Liggen er kansen voor jou op SEO en kun je daar je concurrentie makkelijk verslaan? Dan pak je dit eerst aan en werkt verder van boven naar beneden.

Om het je makkelijk te maken heb ik via deze infographic een voorbeeld actielijst voor je gemaakt die je helpt om aan de slag te gaan.

Bekijk hier de infographic met de actielijst.

Online concurrentieanalyse

Online concurrentieanalyse uitbesteden?

Online marketing is een vak voor specialisten. Bij Online Leadbox zien we (te) vaak dat een ondernemer of één marketeer alle activiteiten zelf wilt doen. En dat dit bijna nooit de gewenste resultaten levert. Wil je nu eens echt een stap zetten in jouw online marketing en de concurrentie het nakijken geven.

Kom dan met ons gesprek met betrekking tot de online concurrentieanalyse in combinatie met de online bedrijfsanalyse. U weet dan precies hoe u ervoor staat ten opzichte van de concurrentie en welke prioriteiten onze specialisten geven op het gebied van het verbeteren van uw online positionering. Mogen wij u helpen uw concurrenten te verslaan? Kom dan in gesprek en neem contact met ons op.

Geen Reacties

Plaats een reactie